Chesterton.NU

Welkom bij Chesterton.Nu op ZinVolZin, een unieke ruimte waar we de tijdloze wijsheid, gedachten en werken van G.K. Chesterton onder de loep nemen. Chesterton, een veelzijdige schrijver, filosoof en christelijk apologeet, blijft een inspiratiebron voor velen dankzij zijn scherpe inzichten en meeslepende verhalen.

Op onze Chesterton.Nu-pagina verkennen we de blijvende relevantie van zijn werken in onze hedendaagse samenleving, variërend van zijn bijdragen aan apologetiek en christelijke filosofie tot zijn ideeën over distributisme en sociale rechtvaardigheid. We bespreken ook zijn invloedrijke literaire kritieken en delen enkele van zijn meest gedenkwaardige citaten.

Doe mee met onze gemeenschap en ontdek samen met ons de fascinerende wereld van G.K. Chesterton. Laat je inspireren door zijn tijdloze wijsheid en pas zijn inzichten toe op je eigen leven en denken in de moderne wereld.”

Chesterton.NU is een website van uitgeverij Stad op een Berg om G.K. Chesterton meer bekendheid te geven in het Nederlands taalgebied. 

Boeken

De Eeuwige Mens

In 1925 publiceerde G.K. Chesterton zijn boek The Everlasting Man. Eén van de absolute klassiekers van de christelijke apologetiek. De hoofdthema’s van het boek zijn blijvend actueel: religie versus wetenschap, rationalisme en atheïsme, geloof en bijgeloof. De hoogste tijd voor een Nederlandse vertaling die breed beschikbaar is. De vertaling is van de hand van Anton de Wit en Geert Peeters.

Over Chesterton

Gilbert Keith Chesterton leefde van 1874 tot en met 1936 in Londen en was letterkundige en journalist. Een groot en creatief denker die graag in woord en geschrift het debat aanging met zijn opponenten. Met humor, zelfspot en paradoxen verkreeg hij grote populariteit, maar ook talrijke vijanden. Zijn bekendste werken zijn Orthodoxie (1908), De Eeuwige mens (1925) en de korte detectiveverhalen Father Brown.

Chesterton heeft een markante, aanstekelijke schrijfstijl, met veel humor, spitsvondigheden en gezond verstand. Niet voor niets wordt hij vaak ‘the Apostle of Common Sense’ en ‘the Prince of Paradox’ genoemd. Hij schreef een nonchalant, geestig proza dat afgeladen was met verbluffende formuleringen, zoals: ‘Dieven respecteren het privébezit. Ze willen alleen het privébezit tot hun eigen privébezit maken, zodat ze het nog beter kunnen respecteren.’

Daarbij blijft zijn schrijven verrassend actueel waardoor Chesterton ook nu nog gelezen wordt. Vele grote schrijvers noemen Chesterton als voorbeeld, onder meer: J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis, Jorge Luis Borges. Ook religieuze leiders als Dorothy Day, paus Johannes Paulus I en zelfs Mahatma Gandhi citeren hem als inspiratiebron. Na zijn bekering zou hij echter een vurig verdediger van het geloof en de (Rooms-Katholieke) kerk worden, met name tegenover liberale, seculiere en protestantse vooroordelen.

 

G.K. Chesterton
Erwin de Ruiter

Trouw aan de aarde

Een bijdrage van: Wolter Huttinga Dit artikel is ontstaan naar aanleiding van een lezing over ‘vreemdelingschap’ (2004): vreemdelingschap heeft natuurlijk alleen maar echt wat te betekenen als je ook werkelijk thuis gevoeld hebt op aarde. In dit artikel is gezocht naar een mogelijkheid om trouw te zijn aan de aarde,

Lees verder »
Comic
Erwin de Ruiter

Interview over Chesterton-stripboek

Met: Reinier Sonneveld en Roy Bergsma Ik stuitte in verband met wat speurwerk naar materiaal van en over G.K. Chesterton op een project van Reinier Sonneveld en Roy Bergsma. Het betreft het verwerken van het boek ‘De man die donderdag was’ (1908) in een stripverhaal. Het project is rond 2011 (helaas!)

Lees verder »
#Chesterton
Gastschrijver
My First Chesterton

Een bijdrage van: Hans de Witte Eigenlijk was ik niet eens zo’n traditionele christen. De ideeën en beelden die ik had bij het hoe en

Lees verder »
Erwin de Ruiter
Chesterton wenskaarten

Er zijn sinds kort leuke wenskaarten te bestellen bij uitgeverij Stad op een berg. Deze serie ansichtkaarten tonen afbeeldingen en/of citaten van Gilbert Keith Chesterton (1875-1936).

Lees verder »
Donderdag
Erwin de Ruiter
Het geheim van Gabriel Syme

Een bijdrage van: Joop Wigman De eerste twee hoofdstukken van G.K. Chesterton: De man die Donderdag was zijn met toestemming van de auteur/uitgever op Chesterton.nu geplaatst.

Lees verder »