Site pictogram Zin Vol Zin

Geloof zonder bewijs (Video)

Geloof Zonder Bewijs: Alvin Plantinga’s Prikkelende Perspectief op God’s Bestaan.

Dit is deel 5 van een videoserie over argumenten voor Gods bestaan. Gemaakt in co-creatie met AI (Artificiële Intelligentie).

Duik in de fascinerende wereld van Alvin Plantinga’s argument voor ‘geloof zonder bewijs’ en ontdek hoe het helpt te begrijpen dat redelijke argumenten voor het bestaan voor geloof in God! Bekijk hier de video:

Geloof Zonder Bewijs: Alvin Plantinga's Prikkelende Perspectief op God's Bestaan.

Hierbij de integrale tekst, met hier en daar mogelijk wat extra’s wat niet meer in de video is terecht gekomen:

Videoserie over argumenten voor het bestaan van God

Eén argument wat doorslaggevend bewijs levert dat God bestaat is er niet. Maar er is wel een hele serie met argumenten die allemaal bijdragen aan de redelijkheid om in één God te geloven. Dat noemen we een cumulatieve casus voor het theïsme. Met deze videoserie willen we verschillende van deze argumenten laagdrempelig toelichten.

In deze video gaan we het hebben over de vraag of het wel nodig is om argumenten te hebben voor geloof in God. Kun je niet ‘gewoon geloven’?

Geloof in God als redelijke basisovertuiging

Filosoof Alvin Plantinga beargumenteert dat het hebben van geloof in God een goede reden kan zijn om te denken dat God bestaat, zelfs als je verder geen bewijs hebt voor het bestaan van God. Het hebben van geloof kan – in zichzelf – een goede reden zijn om te denken dat God bestaat. Dat wil zeggen dat je helemaal geen overtuigende bewijzen hoeft te hebben om in God te geloven.

Sommige dingen zijn zo fundamenteel dat je ze gewoon mag aannemen zonder bewijs. Dit betekent dat deze overtuigingen niet afhankelijk zijn van andere overtuigingen of argumenten om gerechtvaardigd te worden. Geloven in God hoort daar ook bij.

Overtuigingen

Stel je allerlei overtuigingen voor, zoals bijvoorbeeld de overtuiging dat de zon elke dag opkomt. Of de overtuiging dat andere mensen ook een gevoelsleven kennen. We geloven allemaal dat de wereld echt is en niet alleen maar een droom, ook al kunnen we dit niet bewijzen.

Zo zijn er meer voorbeelden te bedenken. Bijvoorbeeld de overtuiging dat we in staat zijn om betrouwbare kennis op te doen door middel van onze zintuigen en redenering. Of de overtuiging dat andere mensen bewuste wezens zijn met eigen gedachten en gevoelens. Of dat 2 + 2 vier is.

Dit zijn hele redelijke overtuigingen zonder dat je er nu direct bewijs voor hebt. Dit noemen we ‘proper basic’ overtuigingen. Dat betekent zoiets als: ‘redelijke basisovertuigingen’. Deze overtuigingen zijn zo fundamenteel en belangrijk voor ons dagelijks leven dat we ze gewoon aannemen zonder bewijs of argumenten. Het is ook niet afhankelijk van andere argumenten. Ze vormen als het ware de basis van ons denken en handelen.

Redelijkheid

Het is niet mogelijk om van tevoren vast te stellen welke overtuigingen ‘in basis redelijk’ zijn en welke niet. In de praktijk komt het erop neer dat wat ‘een redelijke basisovertuiging’ is, afhangt van de context.

Het hebben van geloof betekent niet dat men zich buiten het domein van de rede beweegt. Het is juist zo dat het hebben van geloof een vorm van kennis kan zijn die gerechtvaardigd is op basis van ‘redelijke basisovertuigingen’.

Intuïtie en ervaring

In plaats van alleen te vertrouwen op rationele argumenten en bewijzen, kunnen we ook vertrouwen op onze intuïties en ervaringen om bepaalde overtuigingen te rechtvaardigen. Dit betekent echter niet dat religieuze overtuigingen volledig los staan van rationele argumenten en bewijzen.

Geloofsovertuigingen zijn nog steeds onderworpen aan kritisch onderzoek en er kunnen goede redenen zijn om bepaalde overtuigingen te verwerpen als ze in strijd zijn met andere goed onderbouwde overtuigingen. Interne consistentie en samenhang van de overtuiging speelt hierbij een rol.

Conclusie

Kortom: geloof in God is op zichzelf een redelijke basisovertuiging en behoeft geen verdere argumenten. Maar argumenten kunnen de redelijkheid wel bevestigen of versterken.

Dit was een video van Zin Vol Zin. Wil je meer weten? Kijk dan eens op www.zinvolzin.nl

Wil je hier meer over weten? Stuur ons dan een berichtje. We horen graag van je!

Mobiele versie afsluiten