Hebreeuws – עברית

Ik ben begonnen met het leren van Hebreeuws (Ivriet – עברית). En wat een HEERlijke taal om te leren! Tijdens het leerproces bemerk ik allerlei opvallendheden, bijzonderheden en moeilijkheden. Het lijkt me leuk om de geïnteresseerde daarin mee te nemen, en wellicht samen hierin op reis te zijn. Laat dit een aanmoediging zijn om er zeker mee te beginnen!

En die reis begint natuurlijk bij het Alef-Bet, jawel, het Hebreeuwse alfabet! Deze lees je van rechts naar links en van boven naar onder. De letters en woorden komen dus naar je toe in plaats van dat je het van je afschrijft. Je wordt geïnspireerd, je bent het niet vanzelf of uit jezelf.

De klank van de verschillende letters worden gevormd door verschillende keelklanken, van achterin de keel tot voor op de tong. Deze klanken zijn niet op te maken uit de letters, maar moet je kennen. Er is wel een systeem bedacht om dit over te dragen; de Niqqud. Een systeem van puntjes en streepjes onder of boven de letters. Zoals hier: לָשׁוֹן הַקֹּדֶשׁ

 

Alef-Bet

לשון הקדש - Lashon Hakodesh

Het Alef-Bet kent 22 letters, alle ‘mede’klinkers met een eigen naam. En 5 zogenaamde eindletters (sofit), maar dat zijn letters uit deze 22. Zo is de ‘a’ niet slechts de ‘a’, maar de Alef.

Verder is het Hebreeuws een beeldtaal waarbij elke letter een eigen beeld vormt. Zo is de Alef een stierenkop en staat het voor een vorst, leidsman, hoofd. Maar heeft elke letter ook een getalswaarde en kent de Alef de waarde één/1. Daarbij staat de Alef voor de eerste, koploper, voorste en is het een verwijzing naar dé Eerste, de Eeuwige.

Met de getalswaarde krijgen letters en woorden soms ook diepere betekenissen, dit wordt Gematria genoemd. Zo kent de Alef (het woord zelf) – אלף – getalswaarde 111. Dat zijn de eerste van de eenheden, de eerste van de tientallen en de eerste van de hondertallen.

Zo zie je dat de diverse  betekenissen op een diepe wijze met elkaar verbonden zijn.

Het is niet voor niets de Heilige Taal. Het is de taal welke Gods vinger op de muur schreef, en alleen Daniël kon lezen. Welke door God zelf op de stenen tafelen zijn geschreven. De taal die God sprak met Adam.

Althans; zo ben ik dat gaan zien. Maar hier is natuurlijk veel meer over te zeggen. Het is een ontdekkingsavontuur door tijd, cultuur, wetenschap en geloofsovertuiging.

Er is nog veel meer te vertellen. Zoals dat de taal ook mannelijke en vrouwelijke aanspreekvormen en vervoegingen kent. Hoe ook woorden diepere betekenissen kennen – en fantastische onderlinge verbanden hebben.

En daar is deze pagina nu juist voor bedoeld! Nieuwe blogs en berichten met betrekking tot het Hebreeuws –  עברית zullen hier te vinden zijn. Ik hoop je terug te zien!

Blogs

GRATIS BOEK 'OMGAAN MET VERLEIDING'!

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF EN ONTVANG EEN GRATIS DIGITAAL BOEK (PDF).

We sturen je geen spam! We geven je gegevens niet aan derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.