Mama gaat logeren

 

Lieve bezoeker,

Waarschijnlijk ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je je in een pittige situatie bevindt. Het boek Mama gaat logeren gaat daar namelijk over. En dit boek kan je helpen om de huidige situatie binnen het gezin gemakkelijker bespreekbaar te maken: dat mama (en/of papa) zoals het thuis gaat ook niet leuk vinden, dat prikkels soms moeilijk zijn, dat het niet de schuld van de kinderen is als het niet goed gaat met mama of papa. Of met mama én papa, omdat er veel meer ruzie thuis is. Dit zijn belangrijke thema’s die op luchtige, grappige en herkenbare wijze in het verhaal zijn verwerkt.

Het is ook niet zomaar een verzonnen verhaal, dit boek is gebaseerd op ons eigen verhaal. Op deze website staan de belangrijkste thema’s kort uitgewerkt. Daarnaast willen we deze website gebruiken als verlengstuk van het boek voor verdere informatie of doorverwijzing.Mama gaat logeren is het soort boek dat wij zelf hadden willen gebruiken om met de kinderen te lezen. Als basis voor dit boek hebben we onze eigen ervaringen gebruikt, maar ook onze kennis en ervaring als hulpverleners hebben we er in verwerkt. We hopen dan ook dat dit boek voor jullie als bemoediging en ter ondersteuning kan dienen.

Erwin de Ruiter

Boek

Mama gaat logeren

Dit boek vertelt het verhaal van Freek en zijn familie. Freek moet zijn moeder een tijdje missen omdat het niet zo goed gaat met haar. Daarom gaat ze een tijdje logeren in een soort ziekenhuis. Dat vindt Freek helemaal niet zo leuk en dit boek gaat daarover.

Het is niet alleen maar een verzonnen verhaal, het vertelt ook het verhaal van ons gezin toen wij dit meemaakten. We hopen dat dit boek helpt omdat het bij jou thuis misschien wel een beetje gaat zoals bij Freek. Het kan helpen er met elkaar over te praten en samen te leren er het beste van te maken. Veel leesplezier toegewenst!

Erwin de Ruiter

Gezinssamenstelling

Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me hoeveel verschillende soorten gezinnen er zijn. Allereerst het ‘klassieke’ gezin, met een papa, mama en kind(eren). Maar ook het samengestelde gezin, met wisselende rollen voor partners, ouders en opvoeders. Er zijn eenoudergezinnen,  gezinnen met 2 papa’s of mama’s of gezinnen waarin een opa,

Lees verder »
Erwin de Ruiter

Je eigen verhaal

Download gratis de PDF Ons verhaal, een aantal bladen waarmee kinderen hun eigen verhaal kunnen opschrijven, tekenen en/of plakken en knippen! Mama gaat logeren is bedoeld als samenleesboek, om met elkaar in gesprek te komen, zijn en blijven over de ingrijpende gebeurtenis van een opname van een van de opvoeders. Tijdens het

Lees verder »
Erwin de Ruiter
1. Inleiding

Je wilt een aanstaande opname bespreekbaar maken met je kinderen en hebt nu dit boek in handen. Daar is het precies voor bedoeld! Het boek heeft als titel ’mama gaat

Lees verder »
Erwin de Ruiter
Introductie

Opeens waren wij geen hulpverleners, maar belandden wij zelf in een hulpverleningstraject. Misschien heeft het daarom ook wel zo lang geduurd voordat we konden erkennen dat er hulp nodig was.

Lees verder »
Erwin de Ruiter
Gezinssamenstelling

Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me hoeveel verschillende soorten gezinnen er zijn. Allereerst het ‘klassieke’ gezin, met een papa, mama en kind(eren). Maar ook het samengestelde gezin, met wisselende

Lees verder »
Mama gaat logeren
Recensie Mama gaat logeren

Afgelopen donderdag (18 april 2019) is onderstaande recensie van het boek Mama gaat logeren verschenen op Meesters in de psychologie, gerecenseerd door psychologe Collette Molin.

Lees verder »

Dit ‘ouderdeel’ is ter ondersteuning van het boek ‘Mama gaat logeren’. De paginaverwijzing verwijst naar de bewuste pagina’s in het boek. Als je klikt op een verwijzing hieronder zie je de daarbij behorende thema’s verschijnen. Je kunt ook gebruik maken van het zoeken op thema, waarbij de bijbehorende tekst en pagina’s zichtbaar worden. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Paginaverwijzing

IntroductieInleiding
Waarom lezen Pagina 12 – 13 Pagina 14 – 15
Pagina 16 – 17 Pagina 18 – 19 Pagina 20 -21
Pagina 22 – 23 Pagina 24 – 25 Pagina 26 – 27
Pagina 28 – 29 Pagina 30 – 31 Pagina 32 – 33
Pagina 34 – 35 Pagina 36 – 37 Pagina 38 – 39
Pagina 40 – 41 Pagina 42 – 43 Pagina 44 – 45
Pagina 46 – 47 Pagina 48 – 49 Pagina 50 – 51
Pagina 52 – 53 Pagina 54 – 55 Pagina 56 – 57
Pagina 58 – 59 Pagina 60 – 61 Pagina 62 – 63

Thematisch

Thema overzicht Dit thema is goed bespreekbaar bij:
Inleiding Inleiding op het ouderdeel
Waarom lezen Aanvulling op inleiding
Belastbaarheid
Communicatie
Flexibele kinderen
Gezinssamenstelling Pagina 12 – 13, Pagina 36 – 37
Hechting
Herinnering
Huiselijk geweld
Hulp accepteren
Missen en afscheid nemen
Omgaan met emoties
Ontschuldigen
Parentificatie
Partnerrelatie Pagina 12 – 13,  Pagina 32 – 33
Persoonlijke aandacht
Planning
Positiviteit
Regels en duidelijkheid
School en leefomgeving
Spelen en opruimen
Stigmatisering
Tijdelijke opname
Toekomstverwachting
Uitleggen
Weer thuis
Zelfbeeld