Site pictogram Zin Vol Zin

Masterclass Ambtelijke Besluitvorming

– Deze blog is gemaakt met behulp van AI –

In onze nobele ambtelijke arena, waar besluiten niet zozeer genomen als wel zorgvuldig geboetseerd worden, wil ik enkele overdenkingen met jullie delen – een gids voor onze dagelijkse heldendaden. En wel met betrekking tot de ambtelijke besluitvorming.

In veel gevallen omvat een besluit in eerste instantie een burger. Een burger met een verzoek. Maar eerst hebben wij een verzoek aan de burger: Spreek met heldere, korte zinnen. De ambtenaar is weliswaar een getrainde professional, maar heeft een aandachtsspanne die direct evenredig is aan de complexiteit van het verzoek. Eenvoud siert de burger.

Het formulier

Soms komt er kritiek op de onderliggende aanvraagformulieren. Men zegt minachtend: ‘Vul dit formulier in om toegang te krijgen tot het formulier dat u nodig heeft om een formulier aan te vragen’. Maar een ding is mij in al die jaren als professional opgevallen: hoe meer we proberen te vereenvoudigen, hoe complexer het wordt. Laten we het dus vooral laten zoals het is, dat zeg ik ondanks mijn grieven in het belang van de burger!

Na het formulierenwerk doorgenomen te hebben komen wij tot de kern van de zaak: de notitie. Een verfijnd, maar vaak genegeerd pak papier. Dit is meer dan een simpel gereedschap; ze zijn de canvas van onze bureaucratische kunst. Elk pagina biedt een kosmische kans om het onzegbare te zeggen en het zegbare ongezegd te laten. Het is een delicate dans van woorden en witruimtes, waarin de ware ambtenaar acrobatisch excelleert.

De contemplatie

Elk besluit begint met een periode van reflectie, zo diep en intens dat menig filosoof er jaloers op zou zijn. We mediteren op elk detail, contempleren elk aspect van het probleem tot het punt waarop het probleem zich bijna in het niets oplost. Sommige cynici noemen dit ‘uitstellen’, maar ik verzeker u, het is een nobele vorm van intellectuele fermentatie.

De tijd van meditatie en reflectie, alvorens te besluiten,
is een nobele vorm van intellectuele fermentatie.

Vervolgens wenden we ons tot het verzamelen van meningen. Door collega’s, externe deskundigen en soms zelfs burgers te raadplegen, creëren we een rijke tapestry van perspectieven. Dit democratische proces is de ruggengraat van onze besluitvorming. Het feit dat deze meningen vaak lijnrecht tegenover elkaar staan, zien we niet als een obstakel, maar als een spannende uitdaging waar deze paarse krokodil graag zijn tanden in zet.

Het uitstel

Het meest cruciale aspect van onze besluitvorming is het strategische uitstel. Elk uitstel is een poort naar nieuwe mogelijkheden, een uitnodiging aan het toeval om zijn rol te spelen. Door een besluit uit te stellen, omarmen we een universum van potentieel – een daad zo diepzinnig dat alleen de meest verlichte geesten het kunnen waarderen.

Onze methoden mogen dan soms mysterieus lijken voor de buitenstaander, maar ze zijn doordrenkt van een diep begrip van de complexiteit van het menselijk bestaan. Laten we niet vergeten, waarde collega’s, dat in onze wereld uitstel geen teken van zwakte is, maar van strategische scherpzinnigheid. Door een beslissing uit te stellen, geven we de tijd de ruimte om nieuwe variabelen te introduceren, om het weefsel van het verhaal te verrijken. Uitstel is onze manier om het lot uit te dagen, om te zien of er nog een verrassende wending in het verschiet ligt.

Onze grootste kracht: de kunst om niets te doen met een ongeëvenaarde overtuiging

Het besluit

En dan, op een dag die niemand verwacht (vaak omdat iedereen het al lang vergeten is), komt het besluit. Of niet. Want in sommige gevallen is de conclusie dat geen besluit het beste besluit is. Een paradox? Misschien. Maar in deze schijnbare tegenstrijdigheid vinden wij onze grootste kracht: de kunst om niets te doen met een ongeëvenaarde overtuiging. Door niet te handelen, laten we ruimte voor de situatie om zich op natuurlijke wijze te ontwikkelen, vaak tot het beste resultaat.

Tips voor de burger

Afrondend

En zie hier, wederom een zinvolle bijdrage aan de maatschappij. Sommige mensen zeggen dat de ambtenarij traag en bureaucratisch is, dat beleidszaken gortdroog zouden zijn. Maar ik zie het als een verfijnde dans tussen regelgeving en procedure. Het is poëzie, een subtiele symfonie van regels en uitzonderingen. Elke clausule, elk subartikel, is een noot in een eindeloze melodie die de dans van onze maatschappij dirigeert. Wij zijn niet gewoon ambtenaren; wij zijn componisten van de bureaucratische symfonie. Ja, wij zijn de bewakers van de burgerlijke orde.

Mobiele versie afsluiten