Om als ambtenaar serieus genomen te kunnen worden moet je natuurlijk goed weten wanneer je een nota moet schrijven. Of een notitie. Of een memo.
Tot op heden had ik er geen notie van welk type verslag ik wanneer zou kunnen toepassen voor aantekeningen. Denk nu niet dat het slechts in de etymologie van de semantiek zit, het betreft veeleer definiëring.
Om daar goed nota van te nemen heb ik mijzelf de opgave gegeven hier visie op te ontwikkelen. Na 15 maanden intensief onderzoek, waarvan acte, doe ik u in dit verslag rapport. Of rapporteer ik het in verslagsvorm? Hoe dan ook; in dit artikel heb ik ter schets de hoofdlijn opgetekend, onbedoeld als beleidsstuk. Mogelijk dat ik ter memorandum een excerpt van de constateringen zal opnemen in een oplegger. Al wil ik natuurlijk niet tot de klassieke tautologie vervallen twee keer hetzelfde te zeggen. Mijn wens met betrekking tot dit conceptstuk is dan ook om met de gevolgtrekkingen van de op schriftstelling tot een convenant te komen waarmee elke ambtenaar snel kennis kan nemen van diverse methoden. Een synopsis als oplegmemo is daarvoor niet ongeschikt, me dunkt. Ter resumé van deze verslagkrabbel doe ik hier een korte opsomming volgen van hoe ik dit voor mij zie.
- Nota: het betreft hier een grondige notitie;
- Notitie: het betreft hier een verkorte nota of een uitgebreidde memo;
- Memo: het betreft hier een samenvattende notitie of een memorerende nota;
- Oplegger: het betreft hier een samenstelling in hoofdlijnen, ter uittreksel, op een nota, notitie of memo.
Ik hoop met dit relaas meer dan verdienstelijk te zijn geweest.
Nota bene: er kunnen geen rechten aan dit bulletin ontleend worden, het betreft geen annotatie maar een beschrijving!